Muzej novejše zgodovine Celje

  Muzej novejše zgodovine se nahaja v stavbi nekdanjega mestnega magistrata v središču mesta. Z oživljanjem predmetov in njihovih zgodb razjasnjuje preteklost, pomaga pri razumevanju sedanjosti in soustvarja prihodnost.
  Dobrodošli v prostoru spoznavanja, učenja, druženja in razmišljanja.
   
  STALNE RAZSTAVE:
   
  Živeti v Celju
  Stalna razstava Živeti v Celju je svojevrsten spomenik mestu ob Savinji. Pripoveduje zgodbo o življenju mesta in njegovih prebivalcev v 20. stoletju ter prikazuje utrip minulega vsakdana in oživlja duh včerajšnjega sveta.
  V prvem delu lahko obiskovalci ob Dnevniku treh generacij sledijo kronološkemu pregledu zgodovine Celja in Celjanov v 20. stoletju; tu muzejski predmeti dopolnjujejo »dnevniške zapiske« predstavnikov treh različnih generacij, ki so mesto doživljale vsaka ob svojem času in na svoj način.
  Sledi sprehod skozi mesto, kakršnega več ni: po Ulici obrtnikov mimo obrtnih lokalov in delavnic, ki z občasnimi demonstracijami obrtnih mojstrov ponovno oživijo, skozi Glavni trg mimo lekarne in meščanskega stanovanja po sledeh mestne promenade.
  Zadnja razstavna soba razstave Živeti v Celju je posvečena delavkam in delavcem v celjski industriji, njeni tradiciji, delavskemu naselju Gaberje, iz katerega je zraslo novo Celje 20. stoletja, delavski kulturi in delu kot vrednoti.
   
  Odpiralni čas: torek-petek: od 9. do 17. ure, sobota: od 9. do 13. ure, nedelja in prazniki: od 14. do 18. ure
   
  Otroški muzej Hermanov brlog
  Otroški muzej Hermanov brlog deluje od leta 1995 in je edini otroški muzej v Sloveniji. Je muzej za otroke, ki svoje vsebine črpa tako iz preteklosti kot sedanjosti, iz prazničnosti in tudi vsakdanjosti. Zbira, hrani, raziskuje in razstavlja slovensko premično kulturno dediščino. Ima dve zbirki, ki sta povezani z otrokom in njegovim življenjem. S svojim pestrim programom, ki črpa vsebine iz zakladnic svetovne in slovenske dediščine, razveseljuje otroke do 12. leta starosti in vse tiste, ki ostajajo otroci v srcu.
  V otroškem muzeju se izmenjujejo različne občasne razstave, ki s svojimi zgodbami in povednostjo razjasnjujejo preteklost in otrokom pomagajo pri razumevanju sedanjosti, hkrati pa krepijo zavest o pomenu in ohranjanju kulturne dediščine.
   
  Na prenovljeno stalno razstavo smo na ogled postavili izbor gradiva muzejskih zbirk Otroško življenje, Dobra igrača in Hermanova galerija ter jo dopolnili s fotografijami Josipa Pelikana.
  Otroški muzej Hermanov brlog se povezuje z muzeji in drugimi inštitucijami doma in po svetu. Dostopen je gibalno oviranim, osebam s slepoto, slabovidnim ter osebam z motnjo v duševnem razvoju. V muzeju je tudi Varna točka.
   
  Odpiralni čas: torek-petek: od 9. do 17. ure, sobota: od 9. do 13. ure, nedelja in prazniki: od 14. do 18. ure
   
  Fotoatelje in galerija Pelikan
  Originalni stekleni fotografski atelje, zgrajen leta 1899, se kot dislocirana enota muzeja nahaja na Razlagovi ulici. Vse od konca prve svetovne vojne je v njem deloval znan celjski fotograf Josip Pelikan. Danes je atelje kulturni spomenik državnega pomena, saj je edini ohranjeni primer tovrstnega steklenega fotografskega ateljeja v Sloveniji in eden redkih v Evropi.
  V ateljeju je na ogled stalna muzejska postavitev, ki priča o bogatem in ustvarjalnem življenju ter delu fotografa-umetnika Josipa Pelikana, ki je Celje in Celjsko svojih let mojstrsko prelil v trajni spomin. V pritličju ateljeja so na ogled sprejemnica z galerijo, temnica in retuširnica, v nadstropju pa je odlično ohranjen stekleni fotografski salon, kjer je s pomočjo naravne svetlobe ustvarjal mojster Pelikan in v katerem se je mogoče fotografirati še danes.
  Obiskovalcem je namreč po predhodnem dogovoru na voljo enkratna možnost individualnega ali skupinskega portretnega fotografiranja v stari fotografski tehniki. Izkušnjo fotografiranja lahko portretiranci nadgradijo s kostumi z začetka 20. stoletja, spomine pa lahko tudi podarijo – z darilnimi boni za umetniško fotografiranje v steklenem ateljeju.
   
  Odpiralni čas: torek-sobota: od 9. do 13. ure (obvezna predhodna najava preko telefona ali elektronske pošte).
   
  Stari pisker
  Stari pisker je star ljudski izraz za celjski zapor, ki v poslopju nekdanjega minoritskega samostana deluje že vse od 19. stoletja. Zapor je v zgodovinskem spominu Slovencev, še posebej pa prebivalcev Celja in okolice, tesno povezan z najtemnejšim obdobjem naše še ne tako oddaljene preteklosti – nemško okupacijo med drugo svetovno vojno. Takrat je namreč okupator vanj zapiral zavedne Slovence, antifašiste, člane in podpornike odporniškega gibanja, na dvorišču zapora pa je v letih 1941 in 1942 brez kakršnekoli sodbe v šestih streljanjih ustrelil 374 talcev. Danes je del Starega piskra – dvorišče ter spominska soba v nekdanji zaporniški mučilnici – prostor spomina na žrtve nacizma.
   
  Odpiralni čas: torek-sobota: od 9. do 13. ure (obvezna predhodna najava preko telefona ali elektronske pošte).
   
  Zobozdravstvena zbirka
  Zobozdravstvena zbirka je po svoji vsebini edinstvena v Sloveniji: na ogled so stari zobozdravstveni instrumenti, pripomočki in oprema, ki so jih zlasti v 20. stoletju pri svojem delu uporabljali slovenski zobozdravniki, dentisti in zobotehniki. Gre za redek del naše kulturne dediščine – medicinsko tehnično dediščino slovenskega zobozdravstva, ki sicer v slovenskih muzejih ni zastopana.

  ZOBOZDRAVSTVENA ZBIRKA JE TRENUTNO ZAPRTA.
   
  Odpiralni čas: torek-petek: od 9. do 17. ure, sobota: od 9. do 13. ure, nedelja in prazniki: od 14. do 18. ure
   
   
  Muzej novejše zgodovine Celje
  Prešernova ulica 17
  3000 Celje
   
  T: (+386) 3 428 64 10
  info@mnzc.si
  www.muzej-nz-ce.si

   
  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


  Prišlo je do napake. Sporočilo ni poslano.
  © 2023 dobimosevcelju.si | O piškotkih | Varovanje podatkov GDPR